Harald Herlinin oppimiskeskus, Aalto-yliopisto

Lähdin kiertelemään Risto Maijalan, Harald Herlinin oppimiskeskuksen tietoasiantuntijan ja tilojen vastaavan, kanssa oppimiskeskusta. Aloitimme aulasta, mihin oli uudistuksessa muutettu asiakaspalvelupiste. Seuraavaksi siirryimme lehtilukusaliin, jossa olivat ennen sijainneet  asiakaspalvelupisteet. Lukusali on kuulemma pysynyt muuten melko samanlaisena kuin ennen uudistuksia. Siellä on kirjahyllyjä ja paljon pöytätilaa. Maijala kertoi, että sinne on jätetty hyvin näkyville Alvar Aallon arkkitehtuuria. Siirryimme sen jälkeen kerroksen alemmaksi. Sain tietää, että ennen kyseistä tilaa oli pidetty säilytystilana, johon ei kirjaston käyttäjillä ollut edes kulkuoikeutta. Nyt siellä sijaitsee Robert’s Coffee,  ja se on muutenkin hyvin avara. Tässä tilassa on myös erilaisia varattavia ryhmätilahuoneita, joita halutessaan voi käyttää. Niitä pystyy helposti varaamaan Aalto-yliopiston oman puhelinsovelluksen kautta. Seuraavaksi siirryimme ihan alas, ja tämä tila on erittäin moderni. Siellä on kaunis valaistus, hieno värimaailma ja paljon erilaisia lukupaikkoja, hyvinkin moderneja ja mukavan näköisiä. Työskentelytilaa on runsaasti. Lisäksi alimmassa kerroksessa on erilaisia Aalto-yliopiston pajoja sekä studio.

  Idea Aalto-yliopiston kirjaston uudistamisesta on lähtenyt Maijalan mukaan siitä, että talossa on ollut niin vanhentunut talotekniikka; muutenkin nykyaikana menemme siihen suuntaan, että moni asia sähköistyy. Niinpä kirjat vapauttavat paljon tilaa muuhun. Lisäksi on haluttu tehdä opiskelijoille ja muillekin kirjaston käyttäjille neutraali kohtaamispaikka. Tärkeimmät ja suurimmat uudistukset ovat olleet opiskelijoiden ryhmätyötilojen lisääminen ja painetun aineiston väheneminen. Oppimiskeskuksen suurin tavoite on tarjota opiskelijoille sitä, mitä he haluavat. Tähän mennessä oppimiskeskus onkin saanut pääasiassa myönteistä palautetta uudistuksistaan, erityisesti tilojen suhteen. Suunnittelu on ollut onnistunutta ja oppimiskeskus on helppokäyttöinen. Myös henkilökunnan siirtyminen pääaulaan on tuonut kiitosta. Ainoa miinus on ollut se, että oppimiskeskuksessa ei aina tunnu joidenkin mielestä olevan tarpeeksi hiljaista.

  Peruskorjaus on niellyt rahaa noin kymmenen miljoonaa euroa. Maijalan mukaan rakennuksen pitäisi nyt olla kuitenkin käyttökelpoinen ainakin seuraavat viisikymmentä vuotta. Uudistuksen ansiosta myös oppimiskeskuksen kävijämäärät ovat nousseet merkittävästi.

Vierailu oli oikein antoisa, ja itse pidin erittäin paljon uudistuneesta, modernista oppimiskeskuksesta.

 

Marianne Väänänen

Posted by Marianne Väänänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *